Undiemeister® keert zich tegen Black Friday, maar ondersteunt de daklozenopvang.

Undiemeister® keert zich tegen Black Friday, maar ondersteunt de daklozenopvang.

Onder het credo “Time to make a difference”, heeft Undiemeister®️ in 2020 een statement afgegeven over het Black Friday koopfestijn. Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de VS, waar het de volgende dag is na Thanks Giving. Over hoe Black Friday is ontstaan zijn de “geleerden” het niet echt eens. Dat varieert van een beurscrash op vrijdag 24 september 1869, tot de start van de Kerstinkopen, direct na Thanksgiving. Datis dan de dag waarop de winkeliers zwarte cijfers zouden schrijven.

 

In Nederland is Black Friday een kortingsfestijn

Maar wij vieren helemaal geen Thanks Giving in Nederland en met Kerstinkopen beginnen wij pas na Sinterklaas. Black Friday is eigenlijk een overgewaaid excuus van winkeliers om zoveel mogelijk klanten naar de winkels te trekken. En zoals je wellicht begrijpt werk dat altijd goed met kortingen. Begrijpelijk, maar Black Friday is in Nederland jaar na jaar gekker geworden. Mensen staan ’s ochtends vroeg al in de startblokken bij de winkels, om vervolgens elkaar de koopjes uit de handen te grissen. Ieder voor zich en God voor ons allen zou je kunnen zeggen. Weinig fraai en al helemaal geen uiting van onderlinge verbondenheid.

 

Sommigen staan langs de zijlijn

Niet iedereen kan meedoen met dit koopfestijn, als ze dat al zouden willen. Die zijn al blij als ze een dak boven hun hoofd hebben. Af en toe. Geen middelen om allerlei extraatjes te kopen die, laten we eerlijk zijn, niemand echt nodig heeft. In die zin steekt de “strijd” om allerlei onzinartikelen te bemachtigen nogal schril af tegen de strijd om basisbehoeften, die anderen voeren. Zoals de behoefte van daklozen.

 

Noblesse Oblige (Adel verplicht)

Niet dat Undiemeister zich van adel voelt, maar Noblesse Oblige betekent eigenlijk: als je het beter hebt, dan heb je de morele plicht om te helpen. En dat heeft Undiemeister®️ gedaan, door voor iedere bestelling een gratis boxershort te geven aan de daklozenopvang. Als je helpt doe je wat je kan. In ons geval is dat het verstrekken van mooi, schoon ondergoed. Het zou fantastisch zijn als andere partijen, vanuit hun competentie of specialiteit, ook iets in die richting zouden doen. Dan veranderen wij met elkaar Black Friday van korting geven naar ondersteuning geven. Volgens ons geeft dat een veel lekkerder gevoel dan een goedkoopprulletje scoren. Dus ook hier: win/win.

 

 

Delen