• Nederlands
  • Engels

Is bamboetextiel nog wel veilig?

Is Bamboe textiel nog wel veilig?

Uitbraak van het Corona virus

Het laatste wat wij willen doen is paniek veroorzaken, wij hopen dat je dat begrijpt. Maar zoals iedereen weet slaat het “Chinese” Coronavirus hard om zich heen. Heeft dit ook effect op ons bamboetextiel?

Kan jij je de SARS epidemie nog herinneren? De hele wereld schoot in de stress, overal in China mensen met mondkapjes op. Maar het Coronavirus heeft het SARS virus allang verslagen, en is nog maar relatief kort geleden uitgebroken, op 8 december 2019. Nu we dit schrijven is het pas 6 februari, dus nog geen twee maanden later.

Vergelijking met het SARS virus

Wereldwijd zijn er op dit moment 28.018 besmettingen, van wie bijna 10.000 in de laatste 3 dagen. Dat is nogal wat. Het aantal slachtoffers in China is opgelopen tot 563 doden, waarvan 175 eveneens in de laatste 3 dagen. Ter vergelijking, het aantal doden in China door de SARS epidemie (2002 – 2003), bedroeg in totaal 349 slachtoffers. Daar is China dus al ruim overheen met het Corona virus. Wereldwijd was het aantal slachtoffers door SARS 774 mensen. De teller staat bij Corona nu op 2 mensen buiten China. Er staat ons dus nog wel het één en ander te wachten.

China wordt nu geïsoleerd

KLM heeft alle vluchten van en naar China intussen gecanceld, zelfs de internationale miljarden business van de Formule 1 gaat de race in China in April waarschijnlijk ook annuleren. Niemand gaat in China, zoals in een wereldstad als Peking, z’n huis uit. Peking is een spookstad geworden. Iedereen wordt continu op temperatuur gemeten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Onze ervaring met de hygiëne in China

Waarom beginnen dit soort virussen vaak in China? Tsja, wij zijn geen wetenschappers, dus daar hebben wij geen sluitend antwoord op. Maar we zijn wel vaak in China geweest, in de periode dat wij bamboe textiel verkochten, want verreweg de meeste bamboe die voor textiel wordt gebruikt komt uit China, misschien wel 100%. Wat ons tijdens onze reizen wél opviel is dat de hygiëne binnen China, laten we het zo zeggen, aan andere normen voldoet dan wij in Nederland gewend zijn. Om eerlijk te zijn, je wilde echt niet zien hoe en waar je eten werd bereid. Maar dat hebben we uiteraard wel gedaan. Keukens waar je niet over de vloer kan lopen van de troep (etensresten) die daar ligt. Overdag wordt voedsel, bijvoorbeeld vlees, open en bloot gewoon over straat vervoerd. Niet gekoeld en verpakt, wel nee. Gewoon grote stukken rauw vlees, zoals een half varken, die in de soms bloedhitte op een simpel karretje bij de slager worden afgeleverd. Vliegen erbij, geen probleem.

Chinese gebruiken

En Chinezen eten alles. En dan hebben we het niet alleen over varkenssnuiten of varkensoren, maar ook honden en allerlei rare insecten, soms rauw. Lekker uit de boom geplukt zeg maar. En nogmaals, wij zijn geen wetenschappers, maar naar onze bescheiden mening zou dit zo maar een ideale voedingsbodem voor een virus kunnen zijn. En oh ja, dan hebben we het nog niet over de toilet hygiëne. Wij zullen je de details besparen, maar wat je soms aantreft overtreft echt alles wat je aan vuiligheid zelf kunt bedenken. Het druipt van de muren af zeg maar, letterlijk. En dat is geen uitzondering. Zelfs op het toilet bij de McDonald’s. Heb je een beeld? Eet smakelijk!

Het is wachten op het volgende virus

Als die hygiëne niet verandert, is het wachten op de nieuwe virus. En het vervelende is, niemand weet precies hoe het Corona virus wordt overgedragen. Er zijn nu al besmettingen bekend afkomstig van personen die de uiterlijke ziektekenmerken van het virus niet vertoonden. Dus hoe ga je dat tegen? Hoe kan je besmet raken?

Zijn artikelen uit China nog wel veilig?

De volgende vraag is of artikelen die uit China worden geïmporteerd nog veilig zijn. Niemand weet dat op dit moment. En dat is vooral belangrijk bij ondergoed, dat je immers direct op je huid draagt. Want hoe wordt het virus overgedragen?

Is bamboetextiel (bamboe ondergoed) nog wel veilig?

Bij bamboetextiel gaat het proces als volgt (nogmaals, wij hebben bijna 10 jaar in die business gezeten). De grondstof voor de bamboetextiel komt uit China, de bamboestengels. De vezels worden vervolgens eveneens in China geproduceerd en ook wordt vaak het garen in China gemaakt. Die garens worden dan vaak, eveneens in China, verwerkt tot breisels. Uit die breisels wordt het ondergoed gemaakt. Of de garens worden geëxporteerd naar een land dat aan het breien slaat.

Hoe het ook zij, of de garens nou in China of in een ander land tot textiel worden verwerkt, het gaat door vele Chinese handen. En wat er allemaal met een schip of vliegtuig meekomt zijn niet alleen containers met uitsluitend artikelen, ook die ervaring hebben wij. Dus is bamboetextiel of bamboe ondergoed nog veilig? Misschien wel, misschien niet, dat zal nog moeten blijken. De vraag is uiteraard of je dat wilt ondervinden.

En Undiemeister?       

Om kort te zijn, onze artikelen weten niet eens dat China bestaat, laat staan waar het ligt. Het hele proces is in Europese handen. De grondstoffen worden streng bewaakt, iedere productierun laten wij certificeren, op basis van laboratoriumtesten in Oostenrijk. Geloof ons, die Oostenrijkers zijn grondig. En zoals je weet is het productieproces maximaal duurzaam, waarbij de CO2 eveneens maximaal wordt gereduceerd.

En in China, hoe duurzaam is de productie daar? Wij hebben hierboven al uitgelegd hoe in China wordt omgegaan met regels op het gebied van hygiëne. Dus wat denk je, is dat op het gebied van duurzaamheid dan allemaal voor elkaar? De vraag stellen is in dit geval de vraag beantwoorden.

Welkom bij Undiemeister, met 100% veilig ondergoed!

Vriendelijke groet,

Team Undiemeister