Duurzaamheid gaat stapje voor stapje
Undiemeister®️ is al een tijdje bezig op het terrein van duurzaamheid en onze eerste aandacht is altijd uitgegaan naar het textiel. Dat zet de meeste zoden aan de dijk. Wij streven naar maximaal duurzame oplossingen en dat is precies wat het is: streven. Daar zijn wij intussen wel achter. Het is een proces van stapjes, waarbij je soms twee stappen vooruit en één stap achter uit zet. Het is niet anders. Niet dat wij graag anderen de schuld willen geven, maar je hebt te maken met een keten van toeleveranciers. Vooral in ons geval, want onze klant ben jij, de consument. Undiemeister®️ is de laatste schakel in de keten.
De duurzaamheidsuitdaging van Undiemeister®️ is groter dan bij anderen
En waarom is onze duurzaamheidsuitdaging dan groter? Dat komt door ons hoge groeitempo. En een groeiproces gaat soms ook stapje voor stapje, maar vaak met horten en stoten. En met groeispurts. Dan is het zaak om “de boel” goed op de rails te houden. Bij een onderneming moet je namelijk aan veel knoppen draaien en de duurzaamheidsknop is bij ons een grote. Het is dan zaak dat onze toeleveranciers kunnen leveren wat wij verlangen. En wel zo snel mogelijk. Soms lukt het onze leveranciers om daaraan tegemoet te komen en gelijke tred te houden met ons tempo, maar niet altijd. Dan moet je even een stapje terug doen om vervolgens weer twee stappen vooruit te zetten.
Als je altijd streeft naar duurzaamheid, wordt het doel dan ooit gehaald?
Of je het duurzaamheidsdoel haalt hangt af van je definitie van dat doel. Ons eerste streven is altijd geweest om maximaal CO2 neutraal textiel te ontwikkelen. Het woordje “maximaal” staat er niet voor niets, want het is de vraag of textiel ooit 100% CO2 neutraal wordt. Wij zijn daarin nu zeer ver gevorderd en we zitten zeer dicht tegen dat doel aan. Maar we blijven kritisch, eigenlijk zijn we daarin nooit tevreden. Daarom komen wij niet met onhaalbare claims. Die klinken goed, maar dat laten we graag aan anderen over. Dat is ook een beetje hoe wij in elkaar zitten; het verhaal niet mooier maken dan het is. Realistisch blijven en je best doen. Iedere dag.
Een duurzame onderneming gaat verder dan alleen de artikelen.
En hoewel wij onze handen vol hebben aan het textiel, wat altijd zo zal blijven, realiseren wij ons dat wij als laatste schakel in de keten nog meer kunnen doen. Want wij ergerden ons al een hele tijd aan de verpakkingen. Jij kent wellicht ook het fenomeen dat je een pakket thuisgestuurd krijgt, om vervolgens te ontdekken dat het eigenlijke pakje waarin jouw artikel zit ergens op de bodem ligt. De rest van de ruimte van de verpakkingsdoos is opgevuld met plastic zakjes, piepschuim of ander materiaal. Of dat vulmateriaal nou duurzaam is of niet, zonder is altijd beter. Maar wellicht nog veel belangrijker is dat de vervoerder in dat geval vooral lucht aan het vervoeren is. Want meer pakketjes dan dat zijn bus groot is kunnen er niet in. En met grote dozen lucht schiet dat nogal op. Dus moet hij vaker rijden en dus meer CO2. Allemaal vanwege de verpakkingsdozen.
Verpakkingsdozen op maat
Het probleem, of liever de uitdaging herkennen is één. Daar kritiek op leveren is twee. Dit vervolgens oplossen is 3 t/m 10. En soms meer. Maar goed, wij gaan uitdagingen niet zo snel uit de weg. Al lange tijd, eigenlijk al vanaf het begin van Undiemeister®️, wilden wij een oplossing voor het vele vulmateriaal en het vervoeren van lucht. Maar hoe doe je dat? Iedere bestelling bij ons is immers anders en er zijn zo ontzettend veel bestelcombinaties bij mogelijk, dat het niet te doen is om voor die verschillende bestelhoeveelheden allemaal verschillende verpakkingsdozen te laten maken, die precies aansluiten op de inhoud, dus zonder lucht en vulmateriaal.
Onze logistieke leverancier Promese komt met de oplossing
Uiteraard heeft Undiemeister®️ voor veel oplossingen de ondersteuning van zijn leveranciers nodig, zeker bij deze. Wij zijn namelijk geen logistieke dienstverlener. Daarin zijn anderen gewoon vele malen beter. Daarom is het de kunst voor een onderneming als Undiemeister®️ om leveranciers te vinden die niet alleen op hetzelfde hoge kwaliteitsniveau als Undiemeister®️ opereren, maar tevens in staat zijn om ons bij onze uitdagingen te helpen. En hoewel Undiemeister®️ altijd probeert zijn leveranciers zoveel mogelijk uit de schijnwerper te houden, maken wij voor deze keer een uitzondering. Want het Brabantse Promese, die voor ons de logistiek richting onze klanten verzorgt, bood ons namelijk de mogelijkheid om verzenddozen per bestelling, dus per klant, op maat te maken. Geen vervoer van lucht meer, geen opvulmaterialen meer.
State of the Art technologie
Het gaat wat te ver om in deze blog uit te leggen hoe dat op maat maken van verpakkingsdozen precies werkt en eerlijk gezegd snappen wij dat zelf ook niet goed. Dus een kleine poging: op een deel van de distributielijn staat een machine, een soort robot, die iedere bestelling meet op volume c.q. omvang. Waarschijnlijk met lasertechnologie. Of met gewicht, of beide. Whatever, het werkt gewoon! Want die robot snijdt vervolgens de verzenddoos precies op maat, vouwt die om de bestelling heen en als klap op de vuurpijl wordt ons logo daarna ook nog eens op de doos gedrukt. Hoe mooi is dat! Bekijk hieronder een filmpje van deze fantastische machine:
Pffff, weer een stapje gezet
Mooie mijlpaal in ons duurzaamheidsproces. En tegelijk…. nog veel meer werk aan de winkel. Zo zijn wij druk in de weer met afhaalpunten, om het aantal vervoersbewegingen van bestelbusjes terug te brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan zo blijkt, want hoe moeilijk kan het zijn? Moeilijk zo blijkt, een hoop gedoe met software. Maar nogmaals, voor uitdagingen lopen wij niet weg. En als het niet moeilijk is, dan is het ook niet de moeite waard moet je maar denken. Vervolgens zijn onze productverpakkingen aan de beurt. Want ook daar kunnen we nog een stap zetten. Wij hebben ons oog nu laten vallen op volledig afbreekbaar materiaal van rietsuiker (je moet er maar opkomen) en dat lijkt een grote kanshebber te zijn.
Wordt vervolgd!